POKYČIAI – NE BAIMĖS, O IŠŠŪKIAI

Pirmuosius žingsnius institucinės globos pertvarkos keliu žengėme 2015-aisiais. Tuomet sprendimą, kad mūsų įstaigai reikia specialistų, kurie galėtų ruošti globėjus ir įtėvius Kelmės rajone, priėmėme savo iniciatyva, nes tuometiniai vaikų globos namai būdavo nuolatos perpildyti – vienu metu juose gyveno net 47 vaikai, o asmenys, norėję tapti globėjais ir įtėviais, turėdavo važiuoti į mokymus Šiauliuose. Tokios kelionės dirbantiems žmonėms buvo didelis nepatogumas.

Pasirengę specialistus jau 2016 m. sausio mėnesį pradėjome vykdyti pirmuosius mokymus pagal Globėjų (rūpintojų), budinčių globotojų, įtėvių, bendruomeninių vaikų globos namų darbuotojų mokymo ir konsultavimo programą GIMK – juos baigė devynios šeimos. Į parengtų globėjų šeimas iš mūsų įstaigos tuomet iškeliavo net septyni vaikai. Be galo tuo džiaugėmės, nes tikrai nesitikėjome tokios sėkmingos pradžios. Juo labiau, kad penki vaikai buvo paaugliai, o jų globėjai paprastai šiek tiek prisibijo.

Nuo 2016 m.  GIMK mokymus baigė 66 asmenys. Iš viso Kelmės rajone šiuo metu yra 39 globėjų šeimos, kuriose auga 65 globojami vaikai ir vienas budintis globotojas, kurio namuose prižiūrimi keturi vaikai.

Pokyčiai visuomet sukelia  daug klausimų, baimių, nerimo ir nežinomybės dėl ateities, todėl pradėję ruošti globėjus ir įtėvius išgirdome įvairių nuomonių: vieni kalbėjo, kad kertame šaką, ant kurios sėdime, nes mūsų įstaiga ištuštės ir liksime be darbo, kiti džiaugėsi, kad vykdome kilnią misiją – surasti be tėvų globos likusiam vaikui namus ir mylinčią šeimą. Globėjų šeimose apsigyvenusių vaikų šypsenos ir spindinčios akys mums tik  patvirtino, kad einame teisingu keliu.

Vykdomos institucinės globos pertvarkos metu nuosekliai ir pamažu vykdomi pokyčiai mūsų įstaigą pakeitė iš esmės – tapome Kelmės rajono vaiko ir šeimos gerovės centru, kuriame buvo įsteigtas Globos centras, krizių skyrius, vaiko globos (rūpybos) skyrius. 2018 metų rudenį atidarytas įstaigos padalinys bendruomeniniai vaikų globos namai ,,Šypsena“. Sėkmingai įgyvendintas  ketverių metų projektas „Vaikų gerovės ir saugumo didinimas, paslaugų šeimai, globėjams (rūpintojams) kokybės didinimas bei prieinamumo plėtra“.

Siekiant teikiamų paslaugų kokybės, įgyvendinus projektą „Socialinių paslaugų kokybės gerinimas, taikant EQUASS kokybės sistemą“, 2021 metų spalio 27 d. mūsų centro globos centrui suteiktas Europos socialinių paslaugų kokybės užtikrinimo sistemos (EQUASS) Assurance kokybės sertifikatas.

Šiandien, atsigręždami atgal ir vertindami savo pasiektus rezultatus, galime tik didžiuotis, nes nuo 2022 metų gruodžio 1 dienos mūsų centro vaiko globos (rūpybos) skyrius yra tuščias, o bendruomeniniuose vaikų globos namuose ,,Šypsena“ gyvena tik 6 vaikai, iš kurių vienas jau balandžio pabaigoje iškeliaus į globėjų šeimą.

Be abejonės tokių rezultatų nebūtume pasiekę be savivaldos atstovų palaikymo ir mūsų pačių drąsos, užsispyrimo, didžiulio tikėjimo tuo ką darome bei darnaus komandinio darbo. Labai didžiuojamės, kad mūsų komandos pastangos ir pasiekti rezultatai neliko nepastebėti ir neįvertinti. Kovo 31 dieną Vilniuje vykusio baigiamojo globos centrų projekto renginio metu buvome apdovanoti už kokybiškas, globos centro klientų poreikius atliepiančias paslaugas, už nuolat puoselėjamą ir vystomą alternatyvios globos tinklą, už įdomias ir įtraukiančias savitarpio pagalbos grupes, kurių dėka kuriama ir puoselėjama globojančių šeimų bendruomenė, už komandinę dvasią, bendradarbiavimą ir užtikrinimą, kad visi vaikai augtų mylinčiose ir savo misijai atstovaujančiose šeimose.