Iniciatyva „Atrakink geležinę širdį“

Kelmės rajono vaiko ir šeimos gerovės centro globos centras, kartu su Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centru, birželio 28 d. pakvietė rajono gyventojus į simbolinį žygį už tai, kad kiekvienas vaikas turėtų namus. Žygio finišo vietoje – Kražių Medžiokalnio botaniniame draustinyje, žygeiviai, skambant būgnų melodijai paskleidė po Kražių apylinkes spalvotas širdies dulkes.

Spalvotos dulkės, arba kitaip – širdies dulkės, – šiųmetis vaikų globos savaitės simbolis, reiškiantis gerumą ir meilę. Šie jausmai sklinda atrakinus geležinę – mitų ir neigiamų nuostatų apie globą ir įsivaikinimą sukaustytą – širdį.

„Šiandien, įgyvendindami iniciatyvą „Atrakink geležinę širdį“, kartu su žygio po Kražių apylinkes dalyviais, nuo Medžiokalnio kalvos paskleidėme spalvotas širdies dulkes, simbolizuojančias gerumą ir meilę.  Tikimės, kad ši iniciatyva prisidės prie visuomenės pozityvaus požiūrio formavimo į globėjo vaidmenį, jo veiklos prasmingumą bei paskatins aktyvesnį domėjimąsi globa“, – pasakoja Kelmės rajono vaiko ir šeimos gerovės centro direktoriaus pavaduotoja Vilma Tifelienė.

„Kiekvienas vaikas turi prigimtinę teisę gyventi su savo tėvais,  šeimoje. Tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių ne visi vaikai gali gyventi savo šeimose. Todėl institucijos turi ieškoti galimybių vaikams šią teisę užtikrinti. Jei vaikas negali gyventi su savo tėvais, svarbu ieškoti galimybių, kad vaikas augtų ne institucijose, o globėjų (rūpintojų) šeimose, kad būtų užtikrintas jo fizinio ir emocinio saugumo jausmas, kuris yra bazinis vaiko poreikis. Šis poreikis geriausiai gali būti patenkintas tik šeimoje. Šeima vaikui kaip tvirtovė, kurioje vaikas jaučia stabilumą, saugumą, užtikrinama jo socialinė gerovė, perteikiamos ir puoselėjamos žmogiškosios vertybės. Globėjų šeimose augantis vaikas jaučiasi saugesnis, jam lengviau kurti savarankišką gyvenimą suaugus, nes jis mato realesnį pasaulį nei gyvendamas institucijoje. Kartais šeimos svarsto galimybę tapti be tėvų globos likusiems vaikams,  globėjais (rūpintojais), tačiau taip ir nesiryžta, nes nežino nuo ko pradėti, kur kreiptis, kad būtų pradėtos procedūros, arba išsigąsta, kad tapę globėjais (rūpintojais) liks vieni ir niekas jiems nepadės iškilus įvairiems iššūkiams, problemoms, arba nuolat jų namuose lankysis institucijos, ir negalės ramiai gyventi. Todėl būtina apie tai kalbėti, kad šeimos, galinčios suteikti vaikams namus, šeimą, meilę, šilumą, jaukumą nebijotų ir ryžtųsi tapti globėjais (rūpintojais), kad kuo daugiau be tėvų globos likusių vaikų augtų laimingi globėjų (rūpintojų) šeimose ir matytų gerą šeimos pavyzdį.“– sako Kelmės rajono savivaldybės Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Virginija Čerkauskienė.

Šiuo metu Kelmės rajone yra 83 globojami vaikai: 75 auga šeimose, o  8  – institucijoje.

Svarbu atrakinti geležines širdis

Širdies dulkės vaikų globos savaitės metu pasklido visoje Lietuvoje. Taip siekiama priminti, jog globa yra galimybė pačiam globėjui atrasti naują ryšį su vaiku, pakeisti ne tik savo, bet ir vaiko gyvenimus. Tačiau pirmiausia turime išlaisvinti jausmus, slypinčius širdyje.

„Tyrimai rodo, kad net 64 proc. lietuvių teigia, jog jų gyvenimą labiausiai įprasmina šeima ir ryšys su artimaisiais, tačiau daugiau nei pusė respondentų apie globą ar įvaikinimą nėra pagalvoję, o dar 17 proc. sako, kad jiems tai neaktualu. Dažnai taip yra dėl visuomenėje vis dar vyraujančių mitų ir klaidingų nuostatų apie globą ir įsivaikinimą. Yra manančių, jog turint biologinių vaikų nevalia globoti ar įsivaikinti, kiti mano, kad nesusitvarkys, mat be tėvų augantys vaikai gali turėti elgesio ar sveikatos problemų. Nusistatymų vis dar apstu, tačiau visos globą supančios visuomenės stigmos stingdo mūsų širdis, užrakina jas po geležiniu skydu. Todėl labai svarbu atrakinti širdis ir pasiekti gerumą, meilę bei šiuos jausmus plačiai paskleisti“, –  apie vaikų globos savaitės idėją sako Rugilė Ladauskienė, „Vaikai yra vaikai“ vadovė, globos ekspertė.

Daugiau informacijos apie vaikų ir paauglių globą galima rasti Facebook paskyroje „Vaikai yra vaikai“, internetiniame puslapyje www.globoscentrai.lt arba paskambinus į Vaiko teisių liniją telefonu 8 800 10800.